Frågor om hållbarhet?

Tips & FAQ

Jobba hemifrån tips i coronatider

Få en strukturerad arbetsdag från hemmakontoret

1. Morgon Mindset

Det första du gör när du vaknar, innan du ens tittar på telefonen är att måla upp en bild av hur du vill att din dag skall bli. Genom att jobba hemifrån har du per automatik tjänat in restid som kan användas på ett mer personligt plan. 

Så se till att få till lite egen tid på morgonen. Du behöver inte springa iväg till gymmet, 15 min meditation eller reflektion räcker alldeles utmärkt för att få en energifull start på dagen.

2. Bädda sängen

Ett knepet att komma igång när du jobbar hemifrån och känna att man får saker gjort, som ger resultat, är att bädda sängen. Att få en bra start på dagen gör stor skillnad på hur resten av dagen kommer att se ut. Genom att bädda sängen får du en direkt anledning att kryssa i ”gjort färdigt” rutan på din To Do lista. Det tar bara någon minut. Dessutom ger det hela rummet ett lyft och du blir inte frestad till att börja städa mitt under dagen.

3. Hoppa ur pyjamasen

Du behöver inte lämna huset för att göra dig mentalt förberedd för en dag på jobbet, men det hjälper om du kommer ur pyjamasen. För de flesta utav oss kan vi ha ganska likvärdig kläder både till jobbet och på fritiden men se till att inte spendera för lång tid i badrummet bara för att du inte måste med bussen. Tofflorna kan du dock få ha på dig om det känns bekvämt.

4. Arbetsrutiner / Work -Life Balance

Se till att inte arbetssysslor och privata sysslor flyter ihop. Det är lätt t ex att hamna fastna i det oändliga skrollandet på sociala medier och vips har du tappat fokus. Att lägga upp dagen utefter bestämda tider är en bra idé. Bästa fokus får du om du inte blandar jobb och hemarbete utan håll dig till dina jobb sysslor. Om du inte har någon morgon in-checking med ditt team eller andra distansjobbande kollegor bestäm vad som skall göras på redan på morgonen. 

Vilka rimliga mål du har för dagen? Gör en mini stand-up med dig själv för att se var du befinner dig i ditt arbete, vad du vill uppnå och om det finns något du behöver hjälp med ifrån en kollega eller liknande. Fördelen med att jobba hemifrån är ju att du kan nyttja de bekvämligheter som finns hemma, t ex unna dig till en extra god kaffe, ta en power nap i en skön säng eller ta en kort löprunda på lunchen.   

5. En produktiv dag 

Nog för att det kanske kan kännas ensamt och lite tråkigt att inte ha sina kollegor omkring sig men det är också ett tillfälle att få riktig jobbfokus, då du inte blir störd på samma sätt som om du tex jobbar i ett kontorslandskap. En ny miljö ger dig också möjlighet att skapa nya rutiner. Varför inte se om du kan tilllämpa den där tidsbundna mail-check-in på specifika tider och stänga av alla andra notifikationer.

6. Matlåda – och ta en riktig lunchrast

Igen, det är lätt att man “glömmer bort” att man är på jobbet när man kommer ut i köket. Antingen är köket fullt med disk från frukosten eller så har du inte riktigt bestämt vad du skall äta. Det slutar med att du har spenderat hela lunchen att laga mat eller diska. Eller i värsta fall, snabba mackan, framför datorn. Med en förbered lunchlåda så hinner du mycket mer på lunchrasten – för det är ju meningen att man skall ha tid för lite rast också.

7. Respektera varandras gränser 

Att gå från att jobba på ett kontor till att sitta hemma är en stor omställning, framförallt om inte hemmet är inrett eller anpassat för ett hemmakontor. Om du är trångbodd se till att visa respekt för andra genom att använda ett headset vid inkommande video och telefonsamtal. Likaså behöver de andra familjemedlemmarna ta hänsyn till att bara för att man finns hemma är det inte fritt fram att ställa frågor stup i kvarten. 

Finns det barn hemma kan det vara bra att hålla sig extra mycket till sina tider. T ex jobba i en timmars intervaller. Det blir lättare för dem att förstå och mer produktivt för dig.

8. Din nya tillfälliga (eller långsiktiga) arbetsplats

Matbordet eller soffan må duga för en eftermiddag. Ska du kunna jobba effektivt en längre tid, behöver du avsätta en mer permanent del av hemmet, där du kan få arbetsro och inspiration. Det är något helt annat att ha en fast arbetsplats i hemmet till skillnad från att ta en dag hemifrån för att skriva färdigt en rapport. Det behöver inte var något stort kontor. Det underlättar om du har plats på ditt skivbord för de saker du behöver för att utföra ditt jobb. Allt för att hindra dig från att famla bort dig bland vardagssysslorna när du ”ska bara”. 

Någon växt kan också vara trevligt att ha på skrivbordet, en plansch eller tavla att vila blicken på. Ett anteckningsblock, pennor och inte minst en bra lampa. Kanske vill du också ha tillgång till dina hörlurar, laddare och ett glas vatten.

FAQ

Frequently Asked Questions

Allt som vi använder  i vår vardag och arbetsliv är resurser av olika slag. Mänskliga, ekonomiska eller naturresurser. I en hållbar verksamhet värnar man om och sparar på resurser vilket innebär ökad lönsamhet.

Det är lag på att källsortera och återvinna, både i Sverige och i EU. EU:s avfallstrappa styr återvinningen, vilket innebär att vi i första hand ska försöka minimera resursanvändningen. Det kan vi göra genom att konsumera mindre, använda resurserna mer effektivt samt återbruka varor och material.

Glas är det vi är bäst på att återvinna. Plast är det som fortfarande eldas upp till störst del då viss plast är svår att återvinna t.ex.mjukplast och svart plast.

Social Corporate Responsibility – ett begrepp som länge används i företagsvärlden för att beskriva företagets ansvarstagande gentemot de anställda & värdekedjan.

Environmental Social & Governance – mest använt inom finansbranschen för att beskriva riskbedömningen som de sociala & miljömässiga konsekvenserna spelar in på värdet av verksamheten.

Att få andra att känna motivation och engagemang kräver en viss kunskap om hur vi människor fungerar och vad som styr vårt beteende. Men några snabba tips är att fördelarna behöver överväga nackdelarna, att handlingen leder till resultat samt att man känner samhörighet med gruppen när vi engagerar oss.

År 2050 behöver avtrycket per person vara mindre än 1 ton CO2 per år. Idag släpper vi svenskar ut i genomsnitt 9 ton CO2 per person och år. Vi har redan passerat 1 grads uppvärmning så vi har bara några få år på oss att kraftigt vända trenden i rätt riktning.

Föreningen Medveten konsumtion lanserade 2019 det nya ordet “cirkulent”, som en beteckning för framtidens konsument. Det räcker inte längre med att vara en hållbar konsument utan vi behöver bli cirkulenter.

En cirkulent är:

En användare av prylar istället för ägare av prylar.

Hen delar med sig av sina prylar dvs ger bort eller lånar ut sådant hen inte längre behöver.

Tar väl hand om sina prylar och lämnar dem sedan vidare till nästa användare.

Lagar sina saker istället för att slänga och sedan köpa nytt.